Indexering alimentatie 2019

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft het percentage waarmee kinderalimentatie en partneralimentatie per 1 januari 2019 wordt verhoogd, vastgesteld op 2%. Dit bericht is gepubliceerd in de Staatscourant van 29 oktober 2018.

Waarom indexering?

De wettelijke indexering van alimentatie volgt de ontwikkeling van het loonpeil en is bedoeld om de koopkracht van de alimentatiegerechtigde op peil te houden. Let dus op dat u vanaf 1 januari aanstaande het juiste bedrag betaalt of ontvangt.

Berekenen hoogte geïndexeerde alimentatie
De hoogte van de geïndexeerde alimentatie kunt u eenvoudig berekenen met de tool op de site van het LBIO (lbio.nl).

Hoe wordt een onderhoudsplichtige bekend met het percentage?

De indexering is gebaseerd op de wet en het wordt daarom vanzelfsprekend gevonden dat iedereen weet dat alimentatie ieder jaar door indexering verandert. Het is dus geen voorwaarde dat de alimentatiegerechtigde vraagt om aanpassing van de alimentatie met de wettelijke indexering. Het verhogen met de wettelijke indexering is een verplichting. Tenzij er is afgesproken in bijvoorbeeld een convenant of door de rechtbank in een beschikking is bepaald dat de jaarlijkse wettelijke indexering niet van toepassing is.

Wat te doen als er niet betaald wordt?

U kunt het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen als uw ex-partner weigert om de wettelijke verhoging te betalen. Deze overheidsinstantie houdt zich bezig met de inning van alimentatie. Let wel op: Wanneer u het LBIO niet binnen 6 maanden na het ontstaan van de achterstand inschakelt, kan het niet de volledige achterstand voor u innen. Voor een grotere achterstand kunt u wel een deurwaarder inschakelen, maar is de achterstand ouder dan vijf jaar, dan is het meerdere in principe verjaard, tenzij u kunt aantonen dat u tijdig de alimentatieplichtige heeft aangemaand (dit wordt ‘stuiten’ genoemd).

kussens kantoor irma thoenes
Heeft u vragen?

Relevante blogs

Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op