Corona maatregelen

Update coronavirus 13-10-2020

De aangescherpte maatregelen voor u op een rij: 

De op 13 oktober jl. aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.

Overige maatregelen

In verband met de uitbraak van het coronavirus wordt er zoveel mogelijk vanuit huis gewerkt. Dit houdt in dat voor uw en onze veiligheid de afspraken op kantoor tot het minimum worden beperkt. De werkzaamheden gaan uiteraard wel door. Besprekingen vinden plaats via een online – videoverbinding (Teams of Google meets) of op afspraak op kantoor.

Mediation trajecten en overlegscheidingstrajecten worden tot de maatregelen met betrekking tot het houden van sociale afstand worden opgeheven of versoepeld voorgezet of gestart door middel van een online-videoverbinding. Een fysieke afspraak is in overleg tevens mogelijk. Met het oog op de corona maatregelen wordt u verzocht enkel naar kantoor te komen als er geen sprake is van klachten. 

De receptie is bereikbaar via het vaste nummer 038 4210574 tussen 8.30 uur en 17.30 uur. Stukken kunt u bij de receptie afgeven tijdens kantooruren. De post op kantoor wordt in behandeling genomen.

Ook de Rechtspraak heeft de manier van werken aangepast door het coronavirus. De rechtbanken, hoven en bijzondere colleges werken door, zoveel mogelijk op afstand en met digitale middelen. Sinds 11 mei 2020 zijn ook rechtszaken met procespartijen in de zittingszaal beperkt weer mogelijk, als de fysieke aanwezigheid van partijen noodzakelijk is. Ook familiezaken hebben daarbij prioriteit. 

Bent u opgeroepen voor een rechtszaak? 

Alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting worden toegelaten. Anderen, zoals bijvoorbeeld familieleden, mogen helaas niet naar binnen. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting – potentiële getuigen, steun voor slachtoffers, informanten – dan is het de bedoeling dat zij daarvoor van te voren toestemming vragen aan de rechter.

In het gerechtsgebouw gelden de navolgende regels: 

  • Ook al bent u opgeroepen, kom niet naar het gerechtsgebouw als u of een van uw huisgenoten verkoudheidsklachten heeft. Neem in geval van ziekte eerst telefonisch contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college.
  • Kom niet vroeger dan 15 minuten van te voren naar het gerechtsgebouw.
  • Verlaat na uw zitting zo snel mogelijk het gebouw.
 

De Rechtspraak heeft op 30 september 2020 te kennen gegeven dat de nieuwe coronamaatregelen die op 28 september jl. door het kabinet zijn aangekondigd hebben voorlopig geen directe invloed op de werkwijze van de rechtspraak. Omdat alle gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de anderhalvemeter-norm zijn ingericht kunnen fysieke zittingen in rechtszalen op een veilige manier doorgaan. Ook journalisten en belangstellenden kunnen op beperkte schaal een zaak bijwonen, de werkwijze hiervoor blijft ongewijzigd.

Vanaf vrijdag 2 oktober wordt ook in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat heeft de Rechtspraak besloten naar aanleiding van het dringende advies van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen. In de zittingszalen hoeft, wanneer men zit, geen mondkapje gedragen te worden.

Vragen? Neemt u gerust contact op via 038 421057