Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen. Er moeten afspraken gemaakt worden over onder andere de kosten van de kinderen, hoe u de omgang met de kinderen regelt en hoe u elkaar informeert en consulteert over belangrijke onderwerpen. Dit legt u vast in een ouderschapsplan.

De meest gekozen vorm van omgangsregeling in Nederland is het co-ouderschap. Bij co-ouderschap worden de zorg en de kosten voor de kinderen zoveel mogelijk gelijkwaardig verdeeld. Maar, wat is co-ouderschap precies? En wat komt er allemaal bij kijken?

Wat is co-ouderschap?

De term co-ouderschap wordt niet als zodanig in onze wetgeving gebruikt, maar is in praktijk de benaming van zorgregelingen waarbij de kinderen bij beide ouders ongeveer evenveel tijd doorbrengen. De moeder draagt dus net zoveel zorgtaken als de vader.

Co-ouderschap betekent niet in alle gevallen dat het kind bij beide ouders evenveel tijd doorbrengt. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de thuissituatie. Over het algemeen spreken we van co-ouderschap wanneer het kind wekelijks ongeveer evenveel dagen bij de vader als de moeder verblijft.

Wanneer kiezen voor co-ouderschap?

In welke situaties is het nou verstandig om te kiezen voor co-ouderschap? Als u en uw ex-partner kiezen voor co-ouderschap is het ten eerste belangrijk belangrijk dat u niet te ver bij elkaar vandaan woont.

U kunt dan allebei de kinderen naar school brengen, maar ook naar vriendjes, sportclubs of andere gelegenheden zoals muziekles. Als u meer dan 10 km bij elkaar vandaan woont, wordt dit vaak al een stuk lastiger. De reistijd zal iedereen parten gaan spelen en kinderen wonen dan vaak te ver weg van ´hun‘ vertrouwde omgeving’.

Daarnaast speelt de verstandhouding met uw ex-partner ook een grote rol. Bent u nog ‘on speaking terms’? Als dat niet het geval is, is de keuze voor co-ouderschap misschien niet de juiste. U zult veel met elkaar moeten overleggen en goed contact is dan van groot belang voor de kinderen.

Tot slot speelt het aantal uren dat ex-partners werken ook een grote rol. Werkt de vader bijvoorbeeld 40 uur, waardoor het kind veel naar de opvang moet terwijl de moeder thuis is, dan is een andere omgangsregeling meestal geschikter.

Komen u en uw ex-partner er samen niet uit? U kunt in dat geval een advocaatmediator inschakelen die u kan helpen bij het opstellen van afspraken waar u beiden tevreden mee bent. Thoenes familierecht staat u graag bij in deze kwestie.

Ouderschapsplan maken

Gaat u uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen, dan moet u samen een ouderschapsplan maken. Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag) en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over;

Het staat u vrij om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan bijvoorbeeld regels over de opvoeding of het contact met grootouders.

De verdeling van de zorgtaken in de vorm van een co-ouderschap is dan ook de zorgregeling kan worden opgenomen in het ouderschapsplan.

kapstok
Meer advies over co-ouderschap?

Relevante blogs

Wat is scheidingsbemiddeling?

Hoe kan een scheiding desondanks op een oplossingsgerichte en positieve manier verlopen? In deze blog vertel ik u meer over scheidingsbemiddeling, want wellicht is dit een geschikte manier voor u om de scheiding samen te regelen.

Lees verder »

Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.

Lees verder »
Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op