Een scheidingsbemiddelaar brengt u met elkaar in gesprek. De focus wordt tijdens de scheidingsbemiddeling niet gericht op conflicten, maar op de vraag wat wilt u hiervoor in de plaats? Wat gaat er nu al wel goed en hoe bereikt u de door u beiden gewenste situatie na de scheiding in de toekomst?
Er wordt ook stilgestaan bij de reden van de scheiding. Emotionele blokkades worden herkend en benoemd. Naast de emotionele aspecten ligt logischerwijs de focus op de zakelijke aspecten van de komende scheiding. Tijdens de bemiddelingsgesprekken ontvangt u alle relevante, actuele en juridische informatie, zodat u samen de bij u beiden passende beslissingen kunt nemen.
Welke zakelijke aspecten aan bod komen, hangen af van uw situatie. Heeft u samen kinderen onder de 18 jaar? Bent u samen in het bezit van een koophuis? Dan zal hiervoor ook een regeling getroffen moeten worden. Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd of is er van te voren een akte huwelijksvoorwaarden opgemaakt? Kortom, allemaal vraagstukken waar de scheidingsbemiddelaar u graag samen over in gesprek brengt.
De afspraken worden vastgelegd in een convenant en als er kinderen bij betrokken zijn een ouderschapsplan. Deze stukken worden door u ondertekend zodra u beiden akkoord bent met de inhoud. De benodigde formaliteiten om tot een echtscheiding te komen worden vervolgens voor u geregeld.
Er wordt een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend waarin wordt verzocht om de echtscheiding uit te spreken en het convenant en het ouderschapsplan te bekrachtigen. Hierdoor maken de gemaakte afspraken in de scheidingsbemiddeling onderdeel uit van de beschikking van de rechtbank. De afspraken zijn door u samen zonder een inhoudelijke interventie van de rechtbank gemaakt. Maatwerk.