Fiscaal partnerschap en scheiden

Getrouwde en geregistreerde partners zijn fiscale partners vanaf het moment waarop ze zijn getrouwd of het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Fiscaal partnerschap houdt in dat er als fiscale partners samen aangifte inkomstenbelasting gedaan kan worden. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Fiscaal partnerschap kan ook gevolgen hebben voor de heffingskortingen die u kunt krijgen.

Tot wanneer is er nog een fiscaal partnerschap als u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap beëindigt?

Een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen stopt vaak in de loop van een jaar. U kunt er dat jaar voor kiezen om het hele jaar als fiscale partner te worden beschouwd. U mag dan in de belastingaangifte inkomsten en aftrekposten verdelen.
Het fiscaal partnerschap eindigt bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap als beide volgende situaties voor u gelden:

– U hebt 1 van de volgende verzoeken ingediend:

– U staat niet meer op hetzelfde adres ingeschreven als uw ex.
Als u samen woonde, dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra u en uw ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Partners

Keuze voor voljaars-partnerschap

Als er gekozen wordt voor het zogenaamde voljaars-partnerschap geldt het fiscale partnerschap voor het volle jaar waarin de scheiding plaatsvindt. Het is een keuze die in sommige gevallen belastingvoordeel oplevert, doordat partners inkomsten en aftrekposten in dat jaar nog gunstig kunnen verdelen. 

De manier waarop u de inkomsten en aftrekposten verdeelt, kan namelijk van invloed zijn op de belasting en premie die u betaalt of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor hebt u samen het grootste belastingvoordeel. Neemt u dan gerust contact op.

Meer weten over scheiden en de fiscale gevolgen?

Relevante blogs

Wat is scheidingsbemiddeling?

Hoe kan een scheiding desondanks op een oplossingsgerichte en positieve manier verlopen? In deze blog vertel ik u meer over scheidingsbemiddeling, want wellicht is dit een geschikte manier voor u om de scheiding samen te regelen.

Lees verder »

Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.

Lees verder »
Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op