Congres alimentatie van de toekomst

Op vrijdag 14 september jl. organiseerde de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) het congres ‘Alimentatie van de toekomst’ in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Prof. dr. P. Schnabel van het Sociaal en Centraal Planbureau (SCP) presenteerde gedurende dit congres diverse cijfers omtrent scheiden en de gezinssituaties door de jaren heen.

Congres 'Alimentatie van de toekomst'

Tijdens dit debat, waaraan o.a. politici, advocaten en rechters deelnamen, werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar alimentatie uitgevoerd onder (gescheiden) Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door het TNS NIPO in opdracht van de vFAS. Ruim 250 geïnteresseerden, waaronder vFAS-leden, mediators, psychologen, financieel experts en rechters kwamen op het congres af.

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders (77%) én de gescheiden Nederlanders (74%) de maximumperiode van partneralimentatie te lang vindt. Twee derde van hen vindt dat de ex-partner na maximaal vijf jaar of minder in zijn of haar eigen levensonderhoud zou moeten kunnen voorzien, zodat de partneralimentatie kan worden beëindigd. Het onderzoek maakt duidelijk dat een grote meerderheid van het Nederlandse publiek de huidige maximale periode van partneralimentatie van 12 jaar veel te lang vindt.

Het totale onderzoeksrapport is te downloaden via de link op de site www.verder-online.nl. Het congres ‘Alimentatie van de toekomst’ werd georganiseerd door de vFAS. Over de alimentatie vindt momenteel een maatschappelijke discussie gaande. Voor de vFAS reden te meer hiernaar onderzoek te laten uitvoeren om zo mening van de gemiddelde (gescheiden) Nederlander over dit onderwerp te peilen. Het debatpanel bestond uit mevrouw dr. J. Hermsen (schrijfster en filosofe), de heer E.R. Lankester (registeraccountant/registerevaluator), de heer mr. drs. J.H. Lieber (senior raadsheer), mevrouw M. van der Linden (journaliste en hoofdredactrice), de heer mr. J. Recourt (Tweede Kamerlid PVDA), de heer prof. dr. P. Schnabel (universiteitshoogleraar en directeur van het SCP), de heer dr. mr. F. Schonewille (mediator, docent/onderzoeker en plaatsvervangend rechter), de heer mr. G.A. van der Steur (Tweede Kamerlid VVD), mevrouw mr. A.R. van Wieren (advocaat/scheidingsmediator), de heer mr. J. De Wit (Tweede Kamerlid SP).

Meer te weten te komen?

Relevante blogs

Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.

Lees verder »

Omgangsregeling en corona

Omgangsregelingen in beginsel nakomen De huidige corona maatregelen hebben met zich meegebracht dat er veel vragen worden gesteld over de nakoming van deze regelingen. Hoe

Lees verder »
Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op