Omgangsregelingen in beginsel nakomen

De huidige corona maatregelen hebben met zich meegebracht dat er veel vragen worden gesteld over de nakoming van deze regelingen. Hoe moet er nu omgegaan worden met de omgangsregeling?

Corona maatregelen

Het antwoord op de vraag of de regeling wel door moet gaan is niet anders dan in de tijd voor het virus in het land kwam. Omgangsregelingen blijven onverkort van kracht. Ouders moeten ook in de  huidige situatie zich houden aan de afspraken die zijn gemaakt over de verdeling van de zorgtaken voor de kinderen. Als de kinderen gezond zijn en ook de ouders zich goed voelen, kunnen ze, als de overheidsregels dit toelaten, volgens afspraak bij beide ouders verblijven.

Het is voor een kind te allen tijde belangrijk om contact met beide ouders te hebben. Kinderen van gescheiden ouders hebben recht op omgang met beide ouders. Het niet doorgaan van de omgang kan veel stress opleveren voor het kind. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden goed te bekijken. Wat is er op dit moment, in deze situatie mogelijk en het meest prettig en wenselijk voor de kinderen? Leg alle tijdelijke aanpassingen en veranderingen duidelijk uit aan de kinderen en gebruik hierbij dezelfde termen.

Gezondheidsklachten

Uiteraard kan het zo zijn, dat iemand in het gezin gezondheidsklachten heeft. Dan is het zaak dat ouders het overleg aangaan en dat zij bespreken hoe de afspraken zo kunnen worden gewijzigd, dat de omgangsregeling verantwoord en uitvoerbaar blijft. Het is van belang dat beide ouders zich hierbij flexibel opstellen.

Oftewel! Blijf vooral met elkaar in gesprek en probeer er samen zo goed mogelijk uit te komen.

Ongewenst de omgang stoppen

Het is ongewenst dat een ouder de omgang stopt, zonder overleg met de andere ouder. Helaas gebeurt dit soms toch. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

Ouders hebben niet het recht om eenzijdig zich niet te houden aan een omgangsregeling. 

Neemt een ouder zijn verantwoordelijkheid niet en levert het nakomen van de omgangsregeling problemen op neem dan gerust contact op voor advies.  

bloemen op tafel irma
Heeft u vragen?

Relevante blogs

Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.

Lees verder »

Omgangsregeling en corona

Omgangsregelingen in beginsel nakomen De huidige corona maatregelen hebben met zich meegebracht dat er veel vragen worden gesteld over de nakoming van deze regelingen. Hoe

Lees verder »
Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op