Uitgangspunten voor contact stappenplan

Het team van de kinderombudsman heeft de uitgangspunten voor contact nogmaals op een rij gezet met het doel om omgangsregelingen zo goed en zo langs mogelijk overeind te laten blijven. Er is een stappenplan gemaakt als hulpmiddel om in het belang van een kind af te wegen of  het contact tussen het kind en de ouder tijdens corona kan plaatsvinden. Het stappenplan ziet niet alleen op omgangsregelingen. Het ziet ook op de situaties waarin een kind niet thuis woont maar ergens anders. Bijvoorbeeld in een instelling of groepswoning. 

In de uitleg bij het stappenplan wordt benadrukt dat het belangrijk is dat er altijd goed wordt bekeken wat het beleid van instellingen of beslissingen van ouders betekenen voor een individueel kind. Het uitgangspunt is dat kinderen hun ouders blijven zien, tenzij dat niet in het belang van het kind is.

U vindt het stappenplan op de site van de kinderombudsman hier

Contact moet door blijven gaan

De visie van de kinderombudsman:

“Er is geen volledige lockdown in Nederland. Kinderen van gescheiden ouders moeten gewoon naar hun vader en hun moeder kunnen, tenzij het niet in hun eigen belang is. 

Dat contact door moet blijven gaan, geldt ook voor kinderen die uit huis zijn geplaatst. Als iedereen zich zoveel mogelijk aan de afspraken houdt en de 1,5 meter afstand tot anderen bewaart, kun je ook in zorginstellingen gewoon op bezoek”.

Als er gezondheidsrisico’s zijn, kan dat eventueel gevolgen hebben voor het contact tussen kinderen en hun ouders. In dat geval moeten de afspraken die mensen daar over maken in de eerste plaats in het belang zijn van de kinderen. 

En dit moet goed worden uitgelegd en toegelicht. Zodat kinderen en hun ouders begrijpen dat het echt niet anders kan.

bloemen
Vragen? Advies?

Relevante blogs

Co-ouderschap

Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.

Lees verder »

Omgangsregeling en corona

Omgangsregelingen in beginsel nakomen De huidige corona maatregelen hebben met zich meegebracht dat er veel vragen worden gesteld over de nakoming van deze regelingen. Hoe

Lees verder »
Op zoek naar echtscheiding mediation Zwolle?
Openingstijden

Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30

Neem contact met mij op