Co-ouderschap
Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.
Rechtbank Overijssel start pilot ‘Betrekken kinderen bij ouderschapsplan’
Onderzoek door 2 universiteiten
“De kinderen zijn op passende wijze betrokken”, deze zin volstaat niet meer in ouderschapsplannen na 1 mei 2018. Vanaf die datum start bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle een pilot. Kern van de pilot is het ‘bruggesprek’ en het onderzoek door 2 universiteiten. Op 26 maart is er een informatiebijeenkomst in de rechtbanklocatie Zwolle voor advocaten, mediators, andere ketenpartners en rechtbankmedewerkers.
Bruggesprek
Bij het indienen van het ouderschapsplan hebben ouders volgens de wet de plicht om te laten zien op welke manier zij hun kinderen betrokken hebben bij het opstellen van het ouderschapsplan en het regelen van de zorgtaken. Ouders moeten dus met hun kinderen een gesprek voeren over het ouderschapsplan en op de reacties van hun kinderen letten.
Rechter verplicht informeren
Tijdens de pilot vragen de familierechters aan de advocaten en de ouders in echtscheidingsprocedures naar het gevoerde bruggesprek. Als ouders geen ouderschapsplan hebben en geen bruggesprek hebben gevoerd, moeten zij de rechter informeren over hoe de kinderen reageren op de lopende zorgregeling.
Ouders informeren de rechter door één van de formulieren via hun advocaat naar de rechtbank op te sturen. Om ouders te helpen bij het bruggesprek zijn er tips en suggesties. Deze behandelen 8 thema’s om per leeftijdsgroep ondersteuning te bieden bij onderwerpen zoals de omgang, vakanties en verjaardagen.
Onderzoek door universiteiten
Als onderdeel van de pilot zullen de Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg onderzoek verrichten naar de effecten van het bruggesprek en de informatieverstrekking over de kinderen. De pilot duurt 1 jaar en is bedoeld voor alle echtscheidingsverzoeken die vallen onder de zittingsplaats Zwolle van de rechtbank Overijssel.
De pilot is een initiatief van de werkgroep Kind en Scheiden, bestaande uit Arlette van den Berg (orthopedagoog/mediator), Tineke van den Berg (GZ-psycholoog kind & jeugd), Muriël Bosgra (Raad voor de Kinderbescherming), Meinou van der Burg (familierecht advocaat), Rob Kuijpers (mediator), Ismeta Reiz (Raad voor de Kinderbescherming), Irma Thoenes-van der Veen (familierechtadvocaat) en Hein Schröder (familie- en jeugdrechter).
Meer informatie
Meer informatie vindt u via de pagina Bruggesprek op de website www.rechtspraak.nl Advocaten of andere ketenpartners die vragen over de pilot hebben kunnen telefonisch contact opnemen met de griffie of mailen naar Bruggesprek.rb-ove@rechtspraak.nl.
En uiteraard kan er voor vragen ook contact worden opgenomen met kantoor (info@thoenesfamilierecht.nl)
Gaan u en uw ex-partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan bent u verplicht om een aantal zaken te regelen voor de kinderen.
Uitgangspunten voor contact stappenplan Het team van de kinderombudsman heeft de uitgangspunten voor contact nogmaals op een rij gezet met het doel om omgangsregelingen zo
Omgangsregelingen in beginsel nakomen De huidige corona maatregelen hebben met zich meegebracht dat er veel vragen worden gesteld over de nakoming van deze regelingen. Hoe
Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:30
Neem contact met mij op
Thoenes Familierecht is gespecialiseerd in alle gebieden van het personen- en familierecht in Zwolle en omgeving.
Het kantoor staat cliënten bij als adviseur, (proces) advocaat, scheidingsmediator, overlegscheidingsadvocaat of als parenting coördinator.
Thoenes Familierecht is gespecialiseerd in alle gebieden van het personen- en familierecht in Zwolle en omgeving.
Het kantoor staat cliënten bij als adviseur, (proces) advocaat, scheidingsmediator, overlegscheidingsadvocaat of als parenting coördinator.